3 criterii care te vor ajuta să alegi jucăriile potrivite pentru copilul tău

Cele mai multe magazine pentru copii propun o varietate imensă de jucării şi alte obiecte care promit distracţie şi voie bună. Unele jucării sunt foarte îndrăzneţ colorate, altele emit tot felul de sunete, în timp ce altele au poposit pe rafturi direct din reclamele de la televizor.

Sunt numeroase jucării realizate pentru divertismentul copiilor, aşa cum sunt şi jucării educative, ştiinţifice, STEM sau creative. Cert este că un copil are nevoie de cât mai multe ore de joacă în primii săi ani de viaţă. Prin joacă, el se relaxează, scapă de eventualele tensiuni accumulate, se distrează, îşi face noi prieteni şi, dacă îi veţi pune la dispoziţie şi câteva jucării educative, în mod precis va învăţa o multitudine de lucruri noi şi va fi cu un pas înaintea celorlalţi.

Totuşi, dată fiind varietatea de jucării, poate fi destul de dificil să alegem acele jucării care se potrivesc cu nevoile copilului nostru. Iată mai jos factorii care trebuie luaţi în considerare atunci când doriţi să vă răsfăţaţi copilul cu câteva jucării noi:

  1. Utilizări multiple. O jucărie care îndeplineşte mai multe funcţii, cum sunt unele dintre cele prezentate aici, poate creşte împreună cu cel mic. Haideţi să ne gândim la cuburile de construit sau la puzzle-uri. Pentru că trebuie să prindă piesele în mână, să le ţină între degete, să le potrivească, să se mişte în jurul a ceea ce construieşte pentru a obţine o imagine de ansamblu, astfel de jucării susţin coordonarea musculară, în timp ce îi învaţă pe copii cauza şi efectul. De exemplu, dacă va potrivi corect piesele de puzzle, va obţine un peisaj frumos. Sau dacă va construi un turn şi apoi îl va clătina, se va dărâma. Copiii de vârstă puţin mai mare învaţă şi alte concepte, deoarece pot construi structuri mai complexe, aşa că dau dovadă de creativitate şi raţionament în fiecare moment al jocului.
  2. Scop. În primul rând, jucăriile trebuie să fie distractive, dar trebuie să aibă şi un scop, aşa cum sunt cele de aici. Dacă un copil consideră că o jucărie este plictisitoare, în mod sigur o va uita pe undeva. În schimb, o jucărie care le stimulează gândirea şi imaginaţia, are toate şansele să devină o favorită. Indiferent că îl învaţă pe copil să construiască ceva, să potrivească unele piese, să sorteze, să facă tot felul de combinaţii de culori, o jucărie care urmăreşte un anumit scop este mult mai potrivită decât o jucărie drăgălaşă şi atât.  Prin urmare, înainte de a achiziţiona o jucărie, trebuie să înţelegeţi ce anume face acea jucărie.
  3. Simplitate. Deşi ne dorim ca cei mici să înveţe concepte diferite şi uneori complexe, jucăriile pe care ei le folosesc trebuie să fie uşor de operat, altfel ei vor renunţa la ea şi nu vor învăţa nimic. De exemplu, un copil nu poate să îşi dezvolte abilităţile motorii grosiere dacă jucăria pe care trebuie să o plimbe este prea grea. De asemenea, nu poate să înveţe să diferenţieze, să potrivească sau să sorteze dacă acea jucărie le propune prea multe forme, culori sau dimensiuni pentru vârsta sa.

În cele din urmă, cel mai important criteriu în alegerea jucăriilor este vârsta/ competența adecvată. Cu alte cuvinte, o jucărie va fi ineficientă dacă nu se potrivește vârstei sau abilităților copilului, motiv pentru care este esenţial să citiți etichetele.

Copiii sunt provocați atunci când o jucărie este nouă, dar nu şi atunci când acea jucărie nouă îi depăşeşte. Cel mai indicat este să îi expuneţi treptat la noi concepte și într-o măsură mică, astfel încât copiii să devină din ce în ce mai încrezători și să încerce.

Cu un Like vezi tot ce publicăm:

Ai ceva de adăugat?...

*