3 modalități prin care putem oferi copiilor cele mai potrivite jucării

Pe lângă faptul că sunt distractive, foarte multe jucării oferă copiilor cel puțin o oportunitate de a învăța ceva nou. Părinții care doresc să ofere jucării practice celor mici trebuie să se orienteze spre acele jucării care implică toate simțurile unui copil, care îi declanșează imaginația și care îl încurajează să interacționeze cu ceilalți copii.

În funcție de vârsta copilului, puteți opta pentru nenumărate tipuri de jucării. Vă prezentăm mai jos care jucării sunt cele mai potrivite pentru fiecare categorie de vârstă.

  1. Jucării pentru bebeluși. Bebelușii sunt dornici să învețe despre lumea din jurul lor, așa că își petrec o bună parte din timp observând și analizând. Fiecare nouă formă, culoare, textură, gust și sunet reprezintă o experiență de învățare pentru ei. Cele mai potrivite jucării pentru bebeluși sunt cele stimulative, care îi ajută să își descopere simțurile, așa cum sunt cele de aici. Jucăriile cu muzică sau care produc tot felul de sunete sunt printre favoritele bebelușilor. Apoi, jucăriile în culori contrastante sunt absolut fascinante pentru bebeluși și susțin dezvoltarea lor armonioasă. De asemenea, sugarii au nevoie de jucării care să îi ajute să-și dezvolte abilitățile motorii și de coordonare.
  2. Jucării pentru copiii de creșă. Copiii care deja merg la creșă se pot juca cu o varietate mai mare de jucării, deși se pot bucura în continuare de jucăriile cu care se jucau în primii ani de viață. Aceleași forme și blocuri cu care s-au jucat în urmă cu un an sau doi pot oferi oportunități educaționale noi și diferite, pe măsură ce cunoștințele lor se extind. Totuși, eu ai nevoie și de jucării concepute special pentru vârsta lor, cum sunt cele de aici. În general, LEGO oferă copiilor oportunitatea de a afla mai multe despre culori și simetrie, în timp ce susține dezvoltarea abilităților motorii.
  3. Jucării pentru copiii de vârstă preșcolară și școlară. Când copiii ating vârsta preșcolară, este timpul să înceapă să învețe despre litere, numere și să deprindă deja unele abilități lingvistice. Există o multitudine de jucării care încurajează acest tip de învățare, de la simple puzzle-uri, litere de alfabet și până la gadget-uri electronice. Astfel de jucării pregătesc copiii pentru grădiniță și pentru școală, ajutându-i să învețe lucrurile de bază pe care urmează să le aprofundeze la grădiniță și apoi la școală. Chiar și copiii care deja merg la școală au nevoie în continuare de jucării. Selectate cu mare atenție, jucăriile pot completa procesul de învățare cu noi oportunități distractive și educative. Ori de câte ori îi oferiți șansa copilului de a se distra în timp ce practică lucrurile pe care le învață la școală, veți spori memorarea lor. Iar când unui copil îi place foarte mult o jucărie educativă, se va juca mai mult cu ea, consolidând astfel lucrurile pe care le-a învățat la grădiniță sau la școală.

În consecință, copiii pot învăța foarte multe cu ajutorul unei simple jucării. De fiecare dată când părinții oferă copilului jucării educative și își fac puțin timp pentru a se juca alături de el, creează momentul oportun de conectare, de consolidare a legăturii dintre părinte-copil, de învățare și de distracție în același timp. Se poate spune așadar că jucăriile susțin dezvoltarea copilului, încurajează învățarea, provoacă imaginația și întăresc legătura dintre părinți și copii. Încurajând educația copilului prin jucării potrivite, îl veți ajuta să memoreze lucrurile pe care le învață în fiecare zi și să dezvolte o atitudine pozitivă față de învățare.

 

 

Cu un Like vezi tot ce publicăm:

Ai ceva de adăugat?...

*