4 idei de petrecere a timpului pentru copii care nu implică statul la televizor

În ultimii ani, specialiștii au atras atenția asupra aspectelor negative ale expunerii copiilor la televizor, calculator, telefon, tabletă și orice fel de dispozitiv electronic. Deși tehnologia și ecranele pot fi incredibil de utile, cheia, desigur, este echilibrul. Un copil care se expune prea mult la dispozitivele digitale poate prezenta mai multe crize de furie, agitație și nervi în timpul mesei, dar are și un program de odihnă complet dat peste cap. Cu toate că părinții cunosc consecințele expunerii copiilor la ecrane, în continuare copiii sunt greu de dezlipit de tehnologie.

4 idei de petrecere a timpului pentru copii care nu implică statul la televizor

Dacă doriți să vă dezlipiți copilul de ecranul televizorului, trebuie să îl încurajați să se joace, așa că iată câteva idei simple de petrecere a timpului care nu implică niciun fel de ecran:

  1. Umpleți rafturile cu jucării și cărți. Există nenumărate cărți foarte frumos ilustrate și jucării pentru fete, precum și jucării STEM și jucării special concepute pentru băieți. Cu alte cuvinte, jucăriile și cărțile trebuie întotdeauna să aibă prioritate în fața statului la televizor. Este minunat ca micuțul să dobândească abilitatea de a se juca independent, de a da frâu liber propriei imaginații și de a răsfoi o carte ilustrată. O modalitate foarte bună de relaxare înainte de culcare este aceea de a citi împreună o poveste de noapte bună. Dacă cel mic a dobândit deja abilitatea de a citi, atunci îi puteți sugera să aleagă o „carte a săptămânii” și să citească puțin în fiecare zi. Dacă nu poate încă să citească, atunci citiți cu voce tare și încercați să folosiți o tonalitate captivantă. La fel de bine, puteți crea un mic colț de lectură în camera copilului, unde cel mic poate răsfoi cărțile ilustrate împreună cu jucăriile sale.
  2. Construiți un cort. Câteva pături vechi, perne și, eventual, o draperie mai groasă creează o mică zonă de joacă confortabilă. Cortul poate fi propriul univers al copilului și, ceea ce este și mai grozav, poate fi ridicat oriunde, inclusiv în camera sa, în balcon sau în grădină. Copilul își poate imagina cortul ca fiind planeta sa personală sau o ascunzătoare unde a depozitat cărțile sale preferate, acele jucării interactive pe care refuză să le împartă cu ceilalți copii și gustările sale. Un cort poate însemna mai mult decât o idee de joacă de câteva ore. Cortul poate fi acea vizuină unde micuțul adoră să petreacă puțin timp liber sau unde se întâlnește cu prietenii săi pentru cele mai încinse discuții.
  3. Fiți vicleni. Adesea, copiii se uită la televizor și pentru că se simt plictisiți. Din acest motiv, este recomandat să aveți întotdeauna la îndemână creioane colorate, carioci, sclipici, vopsea, lipici, hârtie și alte materiale pentru tot felul de activități creative. Oricând micuțul dă semne că se plictisește, rugați-l să își aleagă doar câteva materiale cu care să creeze ceva. De asemenea, l-ați putea ruga să facă ceva anume, cum ar fi să deseneze ceea ce s-a întâmplat în acea zi la grădiniță sau să găsească o întrebuințare pentru o cutie veche sau pentru alte obiecte de uz casnic pe care le va decora după cum îl ghidează propria imaginație.
  4. Bucurați-vă împreună de natură. Indiferent dacă aveți o curte mare, o mică grădină sau un parc în apropiere de casă, este esențial să petreceți timp în aer liber în fiecare zi. Încurajați-vă copilul să alerge în iarbă, să se cațere în copaci, să vă dea pase cu mingea sau pur și simplu să se joace pe o pătură în aer liber. Astfel, își va expulza excesul de energie pe care de altfel l-ar fi investit în statul în fața televizorului.

Ceea ce mai puteți face este să vă implicați copilul în treburile casnice. Chiar și copiii de vârstă foarte mică pot fi învățați să își ridice singuri jucăriile, în timp ce copiii de vârstă mai mare se pot implica în sarcinile zilnice, precum gătitul, udatul florilor sau plimbatul câinelui. Cu cât copilul este mai implicat într-o varietate de treburi domestice, cu atât va petrece mai puțin timp în fața televizorului sau în fața altui ecran. Dacă se implică zilnic în treburile casnice, va deveni un obicei pentru el, iar pe termen lung, sarcinile casnice vor fi deosebit de plăcute, nicidecum plictisitoare sau urâcioase. Oricât ar părea de incredibil, copiii care sunt implicați de mici în treburile casnice ajung la un moment dat să se gândească cu entuziasm la ce anume vor găti în seara asta, neconsiderând prepararea mesei ca fiind o sarcină plictisitoare.

Cu un Like vezi tot ce publicăm:

Ai ceva de adăugat?...

*