7 cele mai importante motive pentru a vă încuraja copilul să se joace

Chiar dacă din perspectiva de adulți, avem impresia că joaca îndeplinește doar rol de divertisment, în realitate, pentru micuți joaca este o parte vitală și importantă din viața lor. Ba chiar și adulții ar avea parte de nenumărate beneficii dacă ar îndrăzni să se mai joace și ei din când în când. Încă din cele mai vechi timpuri, joaca era universală în absolut toate societățile umane. În esență, joaca îi ajută pe copii să se dezvolte, dar este crucială și pentru a-i menține puternici, agili și sănătoși atât din punct de vedere fizic, dar și mental și emoțional.

20582 - cele mai importante motive pentru a vă încuraja copilul să se joace

Pe baza cercetărilor efectuate de specialiștii în pediatrie, iată 7 cele mai importante motive pentru care ar trebui să ne încurajăm copiii să se joace:

  1. Joaca îi întărește pe copii. Joaca în aer liber, mișcarea, jocul independent, jocurile de masă, precum și cele mai multe jocuri pentru copii de la Elefant sporesc forța fizică a copiilor, dar și capacitățile lor mentale, emoționale și psihologice.
  2. Joaca încurajează creativitatea. În special, jocul de rol sau „jocul pretins” sporește cel mai mult creativitatea celor mici. Indiferent că se joacă cu păpușile Barbie preferate, cu animăluțele sale de pluș sau că și-a organizat o întreagă scenetă de teatru, acest tip de joc este indispensabil pentru o dezvoltare armonioasă. Chiar și adulții își mențin creativitatea în floare dacă vor beneficia de câteva momente de joacă. Există, așadar, o legătură puternică între joacă și creativitate, iar copiii care se joacă dau dovadă adesea de flexibilitate și spirit liber.
  3. Joaca sporește inteligența copiilor. Atunci când se joacă, copilul rezolvă probleme, depășește tot felul de obstacole și se implică în sarcini care sunt distractive și provocatoare. Toate această „muncă” susține dezvoltarea creierului, iar cercetările arată că există legături importante între joaca în copilărie și succesul academic pe parcursul tuturor anilor de școală.
  4. Joaca dezvoltă abilitatea de rezolvare a problemelor. Viața este plină de surprize, obstacole și provocări, așa că este imposibil să prezicem tot ceea ce ni se va întâmpla, însă joaca îi ajută pe copii să fie mai adaptabili și mai receptivi la toate experiențele.
  5. Joaca diminuează stresul. Nu întotdeauna stresul este dăunător. Uneori, avem nevoie de o cantitate mică de stres pentru a fi mai productivi, însă un nivel prea ridicat de stres duce la dispoziții emoționale joase și afectează starea de sănătate, relațiile și capacitatea de a gândi clar. În cazul copiilor, joaca le oferă un răgaz de a-și limpezi gândurile, de a face ordine în mintea lor și de a scăpa de excesul de energie, dar și de stările apăsătoare.
  6. Joaca îi ajută pe micuți să lege relații de prietenie. Dacă am intra acum într-o grădiniță sau în curtea unei școli, am observa îndată că joaca este acel adeziv care cimentează prietenia. Chiar din primii săi ani de viață, copilul își poate face prieteni noi prin intermediul jocurilor.
  7. Joaca dezvoltă un caracter tenace. Fără dar și poate, capacitatea de a ne reveni din urma unei experiențe neplăcute sau din urma unei suferințe sau a unei traume este crucială pentru succes. Așa cum au arătat deja nenumărate studii, joaca îi ajută pe copii să își dezvolte un caracter tenace și să reziste în fața amenințărilor și a anxietăților.

Într-un final, joaca susține explorarea independentă și descoperirea. De fapt, descoperirile reprezintă produsul explorărilor, iar explorarea și jocul merg mână în mână. Și da, joaca este distractivă, iar asta o demonstrează cu multă seriozitate domeniul neuroștiinței.

Cu un Like vezi tot ce publicăm:

Ai ceva de adăugat?...

*