Activități pe care le poți face împreună cu cel mic

Relația părinte-copil ar trebui să fie una benefică, plină de interacțiune, în care participanții să se simtă ascultați și înțeleși. Cum dezvoltăm însă o astfel de relație cu cei mici? Având activități comune, în care să putem comunica și afla lucruri despre ei, dar și invers – copiii au curiozități despre părinți pe care doar de la ei le-ar putea afla. Iată ce activități poți face împreună cu copilul tău, astfel încât să amândoi să fiți fericiți:

Activități pe care le poți face împreună cu cel micJucați-vă împreună. Poate cea mai la îndemână activitate pe care o poți avea cu cel mic, însă cu siguranță subapreciată. Lucrăm mult, lucrăm și acasă, răspundem la mailuri și telefoane, iar pentru cel mic asta e copleșitor. Găsiți jocuri care să fie pe placul amândurora, în special jocuri interactive. Pe mami.md găsești o multitudine de jocuri cu mai mulți participanți, care îți permit să îți cunoști copilul mai bine, dar îi dau și lui voie să te cunoască. Alege jocuri cu cărți care te provoacă să răspunzi la întrebări sau jocuri în care construiți câte ceva. În timp ce faceți asta, discutați, întreabă-l cum i-a fost ziua și povestește-o și tu pe a ta.

Privește-l ca pe un partener de discuție, nu ca pe un copil; întreabă-l mai des ce ar vrea să mănânce – nu îi propune tu – și sugerează-i să gătiți împreună. Copiilor le place să se afle în bucătărie și asta îl va face să se simtă apreciat, respectat și responsabil – și asta e ce își doresc cei mici.

Ieșiți la plimbări în aer liber, fără să aveți acces la telefon. În timpul ăsta, puteți juca jocuri de cuvinte, de tipul „Fazan” sau vă puteți spune ghicitori. Priviți ca o joacă și…curățenia! Spune-i că e un joc de adulți, iar faptul că face parte din el îl face aproape un „om mare”; copiii asta vor cu adevărat – să fie tratați de la egal la egal cât de des se poate, asta le alimentează bucuria.

Arată-i jocurile din copilăria ta; dacă aveți posibilitatea, jucați „șotron” sau „nouă pietre” sau orice alt joc îți amintești. Va fi captivat nu doar de jocurile în sine, ci și de faptul că și tu ai fost copil la un moment dat și recunoști asta. Profită de orice moment pe care îl ai la dispoziție ca să învățați amândoi lucruri noi – modul ideal în care poți face asta este să încercați cât de des să faceți ceva pentru prima dată amândoi, nu ceva ce tu ai mai făcut. Asta îi va da din nou sentimentul că e luat în serios – ceea ce și este – și vă va face să petreceți timp de calitate împreună. Puteți, de exemplu, să mergeți cu hidrobicicleta, când și dacă e posibil, să mergeți într-un loc nou, să alegeți împreună o carte de la librărie pe care să o citiți pentru prima dată.

Nu în ultimul rând, mergeți la cumpărături împreună! Nu îl lua doar ca însoțitor al tău, ci implică-l în activitatea propriu-zisă: întreabă-l ce părere are despre un anumit produs, lasă-l să aleagă dacă vrea ceva nou, roagă-l să se uite la prețul unui produs sau să care singur ceva ușor, cum ar fi o pâine.

În final, orice activități alegi să faci împreună cu cel mic, asigură-te că îl implici cu adevărat în poveste; copiii își doresc, ca adulții, să fie validați, să știe că părerea lor contează. Solicită-le sfatul, ia-l în considerare, întreabă-l mai des ce își dorește. Indiferent de ce jocuri și activități aveți, fii prezent/ă acolo cu adevărat și asigură-te că cel mic se simte la fel.

Cu un Like vezi tot ce publicăm:

Ai ceva de adăugat?...

*