Activități pentru copii: cum să învețe încă de la grădiniță să protejeze mediul înconjurător

Cei mici pot să devină responsabili încă de la grădiniță în ceea ce privește grija față de mediul înconjurător. Din fericire, educatorii au la îndemână o mulțime de activități prin care îi pot face atenți la modul în care ei pot să aibă un impact pozitiv asupra naturii.

Un prim lucru pe care pot îndrumătorii să îl facă este să introducă în activitățile zilnice de la grădiniță jucării eco. Aici ne referim la jucării care pot să fie realizate din materiale eco, cum ar fi piesele de șah, table sau cărți și multe altele pe care le găsim acum pe piață foarte ușor. De asemenea, trebuie avut grijă ca toate ambalajele să fie ambalaje biodegradabile și celor mici să le fie explicate utilitatea lor. Alte jocuri pot fi chiar confecționarea de diverse obiecte de decorațiuni din materiale ecologice, o adevărată provocare care îi va ține în priză pe grădinari și le va dezvolta creativitatea și imaginația, precum și spiritul de competiție.

Reciclarea este o acțiune la îndemâna oricui, chiar și la copiilor aflați încă la grădiniță. Educatorii pot să sprijine educația de acasă și să conceapă jocuri interactive prin care să îi învețe pe cei mici să recicleze, folosindu-se de culori sau diverse trucuri prin care să le dezvolte atenția și perspicacitatea.

Activitățile în natură sunt și ele foarte importante atunci când vrei ca cel mici să învețe să se comporte responsabil față de mediu. Grădinița poate organiza periodic, atunci când vremea permite, diverse jocuri afară, iar premiile să conste în copăcei plantați, copăcei care, spre exemplu, să poarte numele copilului. Cei mici pot astfel învăța nume de plante, de flori etc.

Excursiile sunt o altă metodă prin care grădinarii pot înțelege importanța unui mediu curat și nepoluat. Ajută-l să exploreze și să învețe să se descurce cu ceea ce natura are de oferit atunci când se află cu cortul, la munte, la pădure etc.

Abilitățile practice sunt activități iubite de toți copiii. Stimulează-I imaginația provocându-l să creeze diverse materiale singur, toate din produse bioreciclabile: felicitări, cutii, vaze, ambalaje bioreciclabile etc.

Citește-i povești interesante despre cum trebuie să protejăm mediul înconjurător și dă-I mereu exemple pozitive în acest sens. Ajută-l să înțeleagă de mic că poate să aibă un rol decisive în lupta împotriva poluării.

În afară de toate activitățile pe care le putem face cu copii la grădiniță sau acasă, puterea exemplului este definitorie. Ca adult, ai responsabilitatea de a-I arăta cum poate să ajute natura și să realizeze că fiecare dintre noi putem să avem un impact mare în reducerea poluării prin gesture mici, indiferent de context.

Cu cât îl ajuți să înțeleagă toate aceste lucruri mai repede, cu atât el va crește în acest spirit de respectare a naturii, având mereu grijă la nevoile și la sănătatea celor din jur. Copilul tău se poate juca responsabil, poată să recicleze și să învețe despre tot ceea ce îl înconjoară, folosind toate informațiile în beneficiul său și al planetei.

Ai grijă să semeni roade pe care le vei culege neîntârziat odată ce copilul tău se va obișnui să aibă un comportament responsabil și va face din acest lucru o rutină zilnică.

Cu un Like vezi tot ce publicăm:

Ai ceva de adăugat?...

*