Beneficiile cursurilor de limba germană pentru copii

Cursurile de limbi străine pentru copii câștigă rapid popularitate, deoarece părinții își dau seama că învățarea unei limbi străine conduce la îmbunătățirea dezvoltării cognitive a copiilor, la rezultate mai bune la școală și la examene, precum și la standarde mai ridicate de viață. Părinții doresc, de asemenea, să fie mai implicați în educația copiilor lor, tocmai pentru a-i ajuta să reușească în societatea noastră multiculturală. Pornind de la această intenție, sunt necesare în primul rând programe educaționale de calitate, dar la fel de importantă este simpla expunere a copilulului la alte modalități de comunicare, de înțelegere și de trăire până la urmă.

Lecțiile pe care un copil le poate învăța de la alte culturi sunt transmise în limbile lor, iar expunerea copilului la noi culturi contribuie enorm la construirea unui viitor mai puternic și mai bun. Cu toate că învățarea unei limbi străine ar trebuie să fie un țel pe tot parcusul vieții, cei care încep să învețe chiar de la începutul vieții vor avea parte de numeroase beneficii și avantaje care variază de la o dezvoltare cognitivă admirabilă la o vorbire fără accent. Copiii care învață una sau mai multe limbi străine, vor putea interacționa cu vorbitorii nativi, vor călători în alte țări și așa vor deveni și mai fluenți și se vor bucura de alte și alte beneficii.

Dacă vă întrebați care este vârsta cea mai potrivită ca un copil să înceapă să învețe o limbă străină, răspunsul ar fi – oricât de incredibil ar părea – chiar de la naștere. Încă de la naștere, copilul este atent la vorbirea părinților, absoarbe ceea ce aude și își dezvoltă rapid abilitățile lingvistice. Cu un ritm foarte rapid, copiii de vârstă mică pot învăța cuvinte noi în două limbi diferite. Dacă vă doriți ca micuțul dumneavoastră să stăpânească limba germană, l-ați putea înscrie la cursuri de germană pentru copii, iar acasă i-ați putea completa studiul cu cărți bilingve, jucării, CD-uri și chiar desene animate difuzate la televizor în limba germană. Cursurile de limbi străine, inclusiv cursuri de germană pentru copii, sunt tot mai binevenite și apreciate pe măsură ce familiile devin mai conștiente în privința beneficiilor pe care le prezintă învățarea unei limbi străine în lumea noastră din ce în ce mai globală.

Expunerea copilului la o a doua limbă îl va ajuta să dobândească noi informații despre alte culturi, îi va dezvolta gândirea creativă și îl va ține departe de afecțiunile mentale mai târziu în viață. Beneficiile învățării unei limbi străine sunt mult mai multe decât cele menționate aici, dar vom ajunge la ele în rândurile următoare. Deocamdată, haideți să vedem de ce copilul dumneavoastră ar trebui să studieze limba germană. Știm deja că printre cele mai populare limbi străine se numără engleza, franceza, spaniola și germana. În plus, în multe școli și grădinițe din România, se predă limba germană în mod intensiv, așa că nu strică deloc ca micuțul dumneavoastră să aibă deja unele noțiuni atunci când va ajunge în băncile școlii.

Cât de utilă poate fi învățarea limbii germane?

Germania deține o economie foarte puternică  -clasată chiar pe locul patru– și este națiunea de export numărul unu în lume. De fapt, multe companii americane sunt deținute de companii germane. În plus, limba engleză este o limbă germanică, cu unele cuvinte similare, ceea ce dă de înțeles că limba germană nu este greu de învățat. Mai mult de 5 milioane de persoane din SUA vorbesc limba germană, la rândul său 89% din populația austriacă vorbește germană și 65% din locuitorii Elveției vorbesc limba germană. Iată cum limba germană este vorbită în toata lumea, devenind astfel o limbă străină-cheie, cu un impact major și în economia globală actuală.În întreaga Europă, limba germană este predată în școli, tocmai pentru că se ține cont de cât de puternică este economia Germaniei.

Mai apoi, Germania este clasată în mod constant în primele zece țări cele mai vizitate. Țara acordă și un număr generos de burse și alte ajutoare pentru studenții străini care studiază în Germania. Un interes deosebit pentru iubitorii de muzică este faptul că cei mai cunoscuți compozitori și muzicieni din lume, precum Beethoven, Brahms, Bach, Handel sau Mozart provin din țările vorbitoare de limbă germană, iar Viena, capitala Austriei, este cunoscută drept centrul muzicii clasice in jurul lumii.

Modalitățile prin care copiii pot învăța limba germană

Când vine vorba de învățarea unei limbi străine pot exista numeroase modalități. Unele presupun participarea la lecții formale, în timp ce altele încurajează și învățarea acasă. Iată mai jos câteva dintre metodele cele mai populare prin care copilul dumneavoastră poate învăța limba germană.

  • Deși nu este un program obișnuit în toate orașele țării, imersiunea bilingvă este o metodă de predare a limbii germane care câștigă tot mai multă popularitate. În foarte multe școli din România, predarea unei limbi străine, inclusiv limba germană, este integrată în curriculum-ul academic, însă imersiunea bilingvă presupune învățarea unei limbi străine alături de vorbitori nativi. Mai precis, elevii sunt plasați într-un cadru de clasă unde toate lecțiile, precum și conversațiile obișnuite au loc în limba predată. Astfel, copiii învață o limbă străină exact așa cum au învățat și limba lor maternă. În programele de imersiune bilingvă bidirecțională, unde de exemplu, unii copii sunt vorbitori de limbă română și alți copii sunt vorbitori nativi de limbă germană, copiii învață unii de la alții, așa încât vorbirea unei limbi străine nu mai este atât de dificilă.
  • Programele extrașcolare pot oferi oportunități de educație lingvistică și în orașele unde învățământul bilingv este disponibil, dar și în zonele unde nu este disponibil. De obicei, acestea au loc la sfârșitul cursurilor școlare sau în după-amiaza zilei de sâmbătă. Cursurile extrașcolare sunt o modalitate bună de a învăța atât limbi străine de circulație internațională, cât și limbi mai puțin frecvente care nu sunt predate în școlile publice. Un dezavantaj pentru școlari ar fi că aceste cursuri pot răpi din timpul alocat altor activități, precum muzică sau sport, iar uneori copiii se pot simți prea obosiți mintal după o săptămână întreagă de școală pentru a petrece o altă zi într-o sală de clasă.
  • Părinții pot opta pentru cursuri de germană pentru copii, mai ales că numeroase cercetări au demonstrat că profesorii de specialitate au mai mult succes în predarea limbilor străine decât profesorii care au o cunoaștere slabă a limbii și / sau care au primit pregătire mai puțină sau chiar deloc în domeniul pedagogiei de limbi străine. Cum există un deficit foarte mare de cadre didactice de specialitate în școlile publice, cursuri de germană pentru copii sunt cea mai sigură opțiune.
  • Acasă nu trebuie să fie oprit studiul limbii străine, ci poate fi susținut prin diferite metode, în funcție de vârsta copiilor. Cărțile, videoclipurile, jocurile și emisiunile la televizor, toate utilizând limba germană, expun copilul la limba străină, astfel încât procesul de învățare nu este întrerupt, dar nici nu este formal și solicitant.
  • Dacă părinții sau alți membri ai familiei sunt vorbitori de limbă germană, ar fi ideal să poarte discuții în germană. În unele familii bilingve,vorbirea acasă în altă limbă este la fel de firească ca trezirea de dimineață, așa încât copii, cât sunt mici, nici nu sunt conștienți că de fapt învață o limbă străină și nici nu își pun problema dificultății de a învăța ceva nou, precum limba germană. În unele cazuri, copiii chiar se și laudă în cercurile de prieteni că vorbesc o altă limbă, ceea ce indică entuziasmul lor.
  • Minunat ar fi să călătoriți într-o țară străină, astfel încât copiii să poată experimenta alte limbi și culturi. Desigur, acest lucru nu este întotdeauna posibil, dar atunci când un copil află lucruri noi despre o anumită cultură sau o țară, precum Germania, va fi mai interesat să învețe limba germană și chiar îi va fi mai ușor. Este deosebit de important că cei mici să fie cât mai conștienți de limbile din jurul lor încă de la vârste fragede, așa că părinții ar trebui să poarte discuții cu copiii lor despre cât de interesante și cât de utile sunt limbile străine.
  • Foarte important este și ca procesul de învățare a limbii germane să fie cât mai distractiv. Când un copil simte că este pus să învețe ceva, ar putea deveni dezinteresat foarte repede. Învățarea trebuie să fie cât mai naturală și cât mai distractivă, motiv pentru care multe cursuri de germană pentru copii au la bază jocuri interactive.
  • Mai presus de toate, nu renunțați orice ar fi. Pe parcursul învățării unei limbi străine, este foarte posibil ca cei mici să nu prezinte semne că ar înțelege sau că ar putea vorbi într-o limbă străină. Nu trebuie să fiți descurajați, întrucât o perioadă de tăcere este ceva obișnuit. Dar dacă veți continua să expuneți copilul la o limbă străină, înțelegerea lui se va dezvolta tot mai mult.

Cele mai importante motive pentru care copiii ar trebui să studieze o limbă străină

Foarte mulți adulți care au învățat o limbă străină la o vârstă fragedă consideră firească abilitatea lor de a vorbi într-o limbă străină. La urma urmei, a fost pur și simplu dobândită încă din copilărie. Dar pentru cei care vorbesc doar limba maternă, necunoașterea unei limbi străine poate fi un regret uriaș, ba chiar o oportunitate ratată. Principalul motiv pentru care copiii trebuie să învețe o limbă străină la o vârstă fragedă constă în plasticitatea mai mare a creierului. Copiii mici au creierul în curs de dezvoltare. Creierul lor încă mai absoarbe mediul, învățând ce informații și ce abilități trebuie să păstreze și pe care să le arunce. Pe măsură ce îmbătrânim, creierul nostru devine mai puțin plastic și suntem mai puțin capabili să dobândim noi cunoștințe într-un ritm ușor și rapid. Spre deosebire de cursanții adulți, copiii vor recepționa limba străină ca fiind mult mai organică și fluidă. Aceasta este, de fapt, conceptul din spatele multor programe populare de învățare a limbilor străine de astăzi – să învețe adulții o nouă limbă exact ca pe un copil, prin imagini și context. Cu toate acestea, copiii învață mult mai rapid.

Un alt motiv ar fi că învățarea unei limbi străine este chiar un hobby sănătos. Copiii sunt foarte activi, așa că din timpul lor liber, pot pune deoparte o oră pentru a învăța o nouă limbă. Iar dacă copilul este agitat, lecțiile ar trebui adaptate astfel încât să fie mai solicitante. Dar copilul nu ar trebui niciun minut să simtă că studiază, ci mai degrabă învățarea unei limbi străine ar trebuie să fie ca descoperirea unui nou univers.

Un alt motiv constă în înțelegerea mai bună și mai aprofundată a limbii materne. Unul dintre beneficiile învățării unei noi limbi este modul în care procesul de învățare ne ajută să înțelegem mai bine limbile noastre native. Învățarea unei limbi vine cu un stil nou de comunicare, obligând astfel cursantul să-și reevalueze limba maternă. Compararea și contracararea regulilor gramaticale între limbi poate, de asemenea, să îi ajute pe elevi să le înțeleagă mai bine.

Mai apoi, pe lângă faptul că este minunat să cunoști o a doua sau chiar o a treia limbă, școala și viitorul profesional sunt parțial asigurate. Când vine momentul alegerii unei noi limbi de studiu în școală, copiii vor fi deja pregătiți, indiferent dacă aleg să continue să învețe limbile pe care le cunosc deja sau dacă aleg să urmeze un nou curs. Cunoașterea unei limbi străine ne ajută să abordăm învățarea altor limbi străine. În ceea ce privește locul de muncă, abilitatea de a vorbi o altă limbă arată foarte bine pe CV și, de asemenea, este de mare ajutor în anumite cariere, cum ar fi relațiile internaționale, PR și afaceri internaționale. Această utilitate depinde într-adevăr de limba pe care o cunoaște o persoană, bineînțeles, deoarece unele limbi sunt mai utile în anumite cariere decât altele. Limbile engleză, franceză, germană, spaniolă sunt cele mai populare, urmate de mandarină și de arabă.

Poate că cel mai mare beneficiu pentru un copil care învață o limbă străină este conștientizarea dezvoltată a altor culturi distincte față de propria sa cultură. Acest lucru este valabil mai ales pentru copiii care trăiesc în orașe îndepărtate, cu o demografie foarte omogenizată. Învățarea unei noi limbi arată unui copil că există mai mult în lume decât ceea ce el vede. O limbă străină înseamnă o nouă viziune asupra lumii.

 

 

Cu un Like vezi tot ce publicăm:

Ai ceva de adăugat?...

*