Care sunt semnele că cel mic nu se poate adapta la grădiniță?

Perioada copilăriei este plină de suișuri și coborâșuri, iar nevoia de adaptare este o constantă în viața copilului, dar și a părinților. De multe ori apar situații dificile și cel mic poate să simtă presiune sau stres deoarece îi este greu să facă față unor provocări precum integrarea în grupuri noi, activități pe care le percepe ca fiind mai complicate. În orice caz, părinții și educatorii trebuie să îi fie în permanență alături și să îl ghideze pentru a reuși să combată nervozitatea.

Care sunt semnele că cel mic nu se poate adapta la grădinițăPrima grădiniță online din România creează o legătură puternică între părinți, copil și educatori deoarece aceștia se regăsesc în același spațiu virtual și funcționează asemeni unei echipe unde scopul comun este de a contribui la dezvoltarea cât mai frumoasă și sănătoasă a celui mic.

Dacă, cu tot sprijinul acordat, cel mic pare că nu se poate adapta în grupul de grădiniță, ca părinte trebuie să îți pui câteva semne de întrebare. Încearcă în primul rând să analizezi comportamentul copilului. A fost întotdeauna ceva mai timid sau deodată pare să se închidă în el și să își schimbe des starea de spirit? Dacă răspunsul la această întrebare este pozitiv înseamnă că a avut loc un eveniment în viața copilului care îi provoacă anumite stări neplăcute. Poate colegii nu îl acceptă în grup sau din cauză că nu face față activităților din varii motive el se simte inferior și preferă să se izoleze. În cazurile cele mai triste și dure, el poate să treacă printr-o perioadă grea chiar din cauza familiei, dacă acasă nu are parte de înțelegere, căldură și dragoste.

Indiferent de problemele prin care trec, părinții trebuie ca întotdeauna să pună pe cei mici pe primul plan și dezvoltarea lor să fie întotdeauna de interes. În timpul grădiniței se pun bazele caracterului, se contureaza personalitatea, astfel că orice factori care dăunează creșterii pot să aibă impact nefericit pe termen îndelungat.

O relație bună între educatori și părinți poate să fie definitorie în suportul copilului. Dacă aceste părți colaborează va fi mult mai ușor ca problemele să fie identificate în timp util, iar rezolvările vor apărea cu siguranță.

Adaptarea copilului la grădiniță, într-un mediu nou, nu este niciodată un proces ușor. Sunt foarte puține cazurile în care cei mici sunt atât de extrovertiți încât să reușească să se simtă foarte bine din primele zile. Cu toate acestea, într-un timp rezonabil majoritatea micuților vor vedea grădinița ca pe o a doua familie, acolo unde se pot juca liberi, pot să își exprime emoțiile și sentimentele și pot să își spună dorințele fără să fie apostrofați, exact ca în familia de acasă. Înțelegerea, respectul și dragostea sunt valori fundamentale în relațiile pe care copilul le construiește chiar din primii ani de viață.

Colectivul are un rol foarte important în dezvoltarea copilului. Indiferent că vorbim despre o grădiniță online sau despre grădinița cu program normal, cel mic are nevoie să cunoască și alți oameni din afara familiei, a casei pe care o cunoaște atât de bine. Jocurile și activitățile comune au rol educativ și contribuie din plin la o creștere sănătoasă. De asemenea, respectarea unei rutine zilnice este o modalitate prin care copilul va înțelege importanța organizării și a alinierii la niște norme de comportament – desigur, mereu sub supravegherea și cu ajutorul adulților.

Cu un Like vezi tot ce publicăm:

Ai ceva de adăugat?...

*