Ce putem face pentru a-i învăța pe copiii noștri să respecte mediul înconjurător?

Copiii nu sunt niciodată prea mici pentru a învăța cât de important este să respecte natura și chiar să adopte obiceiuri ecologice. Asta, conform specialiștilor, se învață foarte bine în timpul jocului. Într-o manieră foarte firească, copiii absorb toate informațiile noi într-un ritm extraordinar. În special atunci când se joacă, ei formează conexiuni emoționale profunde cu toate valorile pe care le învață. Asta înseamnă că ne putem ajuta copiii să dezvolte o atitudine prietenoasă față de mediul înconjurător prin intermediul jocului și activităților distractive.Ce putem face pentru a-i învăța pe copiii noștri să respecte mediul înconjurător?

Iată câteva sugestii de astfel de jocuri și activități:

Creativitate ecologică. Cele mai banale obiecte de uz casnic pot deveni vedetele unor activități creative minunate și distractive. Construind tot felul de obiecte din articole pe care le aveți deja la îndemână, copilul își dezlănțuie creativitatea, dar totodată învață să reducă, să reutilizeze și să recicleze. De exemplu, poate construi o căsuță pentru păsări, un adăpost pentru albine și fluturi sau chiar un loc de scăldat pentru păsări. Partea și mai bună este că astfel de activități creative aduc beneficii faunei sălbatice, plus că le oferă celor mici posibilitatea de a observa toate insectele care vă vizitează curtea. De asemenea, tot din obiecte de uz casnic puteți crea propriile instrumente muzicale. De exemplu, puteți umple cu boabe de orez rolele de carton de la prosoapele de bucătărie sau puteți umple sticlele goale de plastic cu fasole uscată. În cele din urmă, cu doar câteva benzi de cauciuc și puțin lipici, puteți transforma cutia de cereale într-o chitară.

Învățare prin joc. Încă din prima lună de viață, copiii pot fi expuși la o varietate de jucării educative, printre care jucăriile senzoriale fiind cele mai recomandate, deoarece ajută la stimularea simțurilor și la dezvoltarea abilităților motorii. Totuși, copiii dezvoltă cele mai multe obiceiuri și valori care îi vor însoți pe tot parcursul vieții în perioada 3-9 ani. În toți acești ani, este indicat să expuneți copiii la acele jucării care îi învață să fie respectuoși cu mediul înconjurător. De exemplu, cele mai multe jucării din lemn sunt realizate din surse regenerabile și, cu puțină îngrijire, pot fi înmânate următoarei generații. De asemenea, o broască țestoasă de pluș poate ajuta un copil mic să înțeleagă legătura dintre poluarea plastică și sănătatea creaturilor marine. Pentru școlari și chiar adolescenți, un kit științific al turbinei eoliene poate dezvolta abilități și interes pentru STEM, prezentând totodată conceptele de energie durabilă și schimbări climatice.

Distracție în aer liber. Zilele mai lungi și mai călduroase extind oportunitățile de joacă în aer liber, de mișcare și de explorare a lumii naturale. Nu vă oprește nimeni din a organiza o vânătoare de comori în propria grădină sau în cel mai apropiat parc. La fel de bine, puteți ieși la o plimbare ecologică și să vă învățați copilul să folosească o lupă și să observe insecte, pietre, frunze și orice alte elemente naturale care vă apar în cale. Dincolo de stimularea aprecierii pentru mediul înconjurător, mișcarea – chiar dacă este o simplă plimbare la pas sau o drumeție – este esențială pentru dezvoltarea copilului, contribuind la perfecționarea coordonării, echilibrului și abilităților motorii.

Nu în ultimul rând, trebuie menționată și importanța jocului de rol. S-ar putea spune că jocul de rol este cheia dezvoltării curiozității și a gândirii critice. Prin intermediul jocului de rol, copiii pot fi orice își doresc ei să fie, de la fermieri la exploratori și până la superoi care salvează Pământul. De asemenea, jocul de rol reprezintă o modalitate distractivă de a introduce obiceiuri ecologice pe care copiii le pot adopta în viața lor de zi cu zi. De exemplu, un superou care luptă pentru ocrotirea planetei oprește apa în timp ce se spală pe dinți sau reduce amprenta de plastic optând pentru produse refolosibile.

 

 

 

 

Cu un Like vezi tot ce publicăm:

Ai ceva de adăugat?...

*