Cele mai potrivite cadouri pentru copiii cu nevoi speciale

Sezonul de sărbători este un prilej de emoție și de bucurie pentru mulți copii, dar poate fi și un prilej de anxietate pentru părinți, mai ales dacă micuțul lor are nevoi speciale. Pentru a diminua stresul specific sărbătorilor, luați în considerare respectarea regulii celor patru cadouri, o regulă care pune accent pe acele cadouri care au un impact uriaș asupra copilului. Regula celor patru cadouri este simplă și presupune să îi oferiți copilului ceva ce își dorește, ceva de care are nevoie, ceva de purtat și ceva de citit.

Iată câteva idei de cadouri care vă pot asigura o sărbătoare cu multă veselie:

Ceva ce își dorește. Urmăriți ce face copilul, ascultați ceea ce vă spune și, de asemenea, discutați cu profesorii și terapeuții pentru a afla mai multe idei. Câteva preferințe tradiționale și idei special destinate copiilor cu nevoi speciale includ seturile cu trenulețe, blocurile de construit, plastilina și alte jocuri potrivite pentru întreaga familie. Cu ajutorul seturilor de trenulețe, puteți încuraja dezvoltarea vocabularului și abilitatea de a povesti prin simpla adăugare de personaje și de scene de oraș. La fel de bine, puteți achiziționa o cutie de depozitare cu rotile care îi ajută pe copii să învețe să facă curățenie, dar care poate fi inclusă și în joaca lor de zi cu zi. Când vine vorba de blocuri de construit, opțiunile sunt bogate – dimensiuni, forme și texturi de tot felul. Pentru a diminua frustrarea copilului atunci când o structură se prăbușește, luați în considerare blocurile conectabile, cum ar fi LEGO, dar și cele mai noi jucării din lemn, care se pot conecta una de cealaltă. La rândul său, plastilina este o încântare senzorială pentru copiii cu nevoi speciale. Pe lângă plastilină, mai puteți să îi oferiți copilului ștampile sau forme de prăjituri pentru modelarea plastilinei, pentru a-i atrage atenția, pentru a susține întărirea mușchilor și pentru a-i dezvolta limbajul. La fel de bine, puteți să optați pentru jocuri care se potrivesc nevoilor întregii familii, cum ar fi jocurile pe echipă, jocurile de cooperare sau cărțile de joc tradiționale.

Ceva de care are nevoie. Din nou, puteți discuta cu profesorii sau cu terapeutul pentru a afla care sunt acele obiecte care i-ar facilita procesul de învățare. Tabletele sau alte dispozitive simple de scriere și ștergere îi ajută pe copii să comunice și să se exprime. Panourile cu accesorii și cu explicații sunt iarăși de mare ajutor, cum ar fi un panou unde să agățați o explicație despre cum se efectuează periajul corect împreună cu o nouă periuță de dinți cu LED sau cu un personaj preferat din desenele animate. O pătură foarte groasă, o pernă de podea sau o pernă de șezut poate să îi ofere copilului suportul necesar pentru ca el să rămână concentrat și calm. Individualurile și bolurile cu ventuză reduc frustrarea în timpul mesei și sunt deosebit de utile pentru copiii care au mișcări involuntare.

Ceva de purtat.  Când achiziționați haine pentru copii cu nevoi speciale, încercați să optați pentru acele articole care se închid cu velcro, deoarece susțin independența și îl ajută pe copil să se îmbrace de unul singur. De asemenea, hainele fără etichete și fără cusături sunt potrivite pentru copiii cu probleme senzoriale, în timp ce îmbrăcămintea de compresie asigură o presiune profundă care calmează și reglează sistemele senzoriale ale copiilor.

Într-un final, când vine vorba de ceva de citit, încercați să alegeți cărți care corespund cu nivelul de lectură al copilului, dar și cu interesele sale. Cărțile simple cu rime sau cu refrenuri îi ajută pe micuți să își dezvolte abilitatea de memorare și să se familiarizeze cu ritmul lecturii. Albumele foto cu fotografii de familie îi ajută pe copii să se simtă conectați, în timp ce oferă confort în timpul schimbărilor care pot avea loc pe parcursul zilei. Desenele sau imaginile reale pot fi mai ușor de procesat și de înțeles de unii copii decât desenele animate, iar culorile foarte contrastante sunt mai captivante pentru copiii cu probleme senzoriale.

Cu un Like vezi tot ce publicăm:

Ai ceva de adăugat?...

*