Cum contribuie pictura la dezvoltarea copiilor?

Cei mai mulți educatori afirmă că arta încurajează abilitățile motorii fine, dezvoltarea neuronală și abilitățile de rezolvare a problemelor și că poate fi folosită eficient pentru a înțelege alte subiecte-cheie, cum ar fi lectura, scrierea, matematica și știința. La rândul lor, terapeuții ne spun că arta este valoroasă deoarece permite copiilor să-și proceseze propria lume și să facă față emoțiilor uneori înfricoșătoare într-un mod sigur. Pe de altă parte, artiștii ne spun că arta este importantă pentru sine, ca sursă de frumusețe și expresie, precum și pentru procesul de creație. Copiii spun că arta este distractivă și că este o activitate pe care o practică cu mare bucurie. În cele din urmă, părinții declară că arta este vitală pentru familiile lor pentru că îi ține pe toți membrii implicați în ceva, concentrați și fericiți.

Arta este în mod natural asociată cu creativitatea, iar în ultima vreme, se consideră a fi indispensabilă pentru succesul indivizilor, organizațiilor și culturilor. Unele studii sugerează că arta, într-adevăr, este vitală, iar copiii implicați în diferite activități artistice, vor avea și performanțe școlare foarte bune.

Cum ajută arta la dezvoltarea copiilor?

În primul rând, arta sprijină creativitatea, iar creativitatea este capacitatea de a gândi liber, de a uni idei independente într-un mod unic. Soluții pentru probleme majore și descoperiri de tot felul sunt asociate cu creativitatea. Abilitatea de a fi creativ este vitală pentru succesul copiilor și pentru bunăstarea lumii, acum mai mult ca niciodată, deoarece ne confruntăm cu provocări incredibile, cum ar fi discordia rasială, războaiele sau încălzirea globală. Oamenii, organizațiile și guvernele caută soluții inovatoare în fiecare zi.

Cercetările efectuate indică faptul că un copil expus artei dobândește o capacitate specială de a gândi creativ, de a fi original, de a descoperi, de a inova și de a crea proprietăți intelectuale-cheie pentru succesul individual și pentru prosperitatea socială. Arta încurajează, de asemenea, conexiunile neuronale, deoarece arta este o activitate care poate folosi toate simțurile – văz, auz, atingere, miros și gust. Sinapsele creierului copiilor trec prin diferite stări în timp ce micuțul creează, taie cu foarfeca, amestecă culori și materiale, desenează ceva din imaginație sau ceea ce vede în fața sa.

Foarte important este și că arta dezvoltă abilitățile motorii fine. Prinderea unei pensule, desenarea punctelor și a liniilor, amestecarea culorilor, tăierea cu foarfece, controlul unui lipici sau stoarcerea unei sticle de lipici, frământarea și rularea plastilinei, ruperea hârtiei – toate aceste sarcini necesită niveluri diferite de dexteritate și coordonare. Și, pentru că sunt activități foarte distractive, copiii vor să le repete de cât mai multe ori.  Astfel, pe măsură ce copiii se angajează în activități artistice de-a lungul timpului se va observa și o îmbunătățire a abilităților motorii fine.

Foarte multe studii confirmă că arta dezvoltă abilități de rezolvare a problemelor. Arta deschisă, orientată către proces nu este altceva decât o oportunitate nesfârșită de a face alegeri, de a ajunge la concluzii, de a lua decizii și de a evalua rezultatele. Copiii devin mai confortabili cu ideea de incertitudine și rămân astfel gânditori flexibili, ceea ce este esențial pentru creativitate și încredere. Și, cu cât au mai multă experiență cu o varietate de materiale și tehnici, cu atât sunt mai dispuși să încerce noi combinații și idei.

Arta ajută copiii să se înțeleagă pe ei înșiși și lumea lor. Copiii absorb cantități incredibile de informații noi și trebuie să proceseze ceea ce au învățat într-un mod sigur și reflexiv. Arta le permite să își exploreze sentimentele și să se ocupe atât de evenimentele zilnice, cât și de cele semnificative. Formele de artă oferă o manifestare sigură a emoțiilor. Prin artă, sentimentele și ideile pot fi reduse la o dimensiune ușor de manevrat și de manipulat. Mișcările, imaginile, culorile, liniile și imaginația îi ajută pe copii să se exprime într-o manieră multidimensională, o manieră mult mai confortabilă decât exprimarea prin cuvinte. Atunci când părinții își încurajează copii să exploreze arta, îi încurajează de fapt să aibă un control asupra lor înșiși, asupra corpurilor lor și să stăpânească o varietate de instrumente și de tehnici. Arta pune la dispoziție multe modalități prin care cei mici se pot exprima cu ușurință.

Părinții, educatorii și profesorii sunt cei care pot oferi un mediu sigur în care copiii pot să experimenteze și să creeze, un mediu unde sunt încurajate întrebările și unde copiii au acces liber la materialele de care au nevoie. Încurajarea creativității și expunerea la artă nu ar trebuie să aibă scopul de a produce artiști de carieră, ci mai degrabă de a crește copii care sunt încrezători și confortabili cu propria lor personalitate și creativitate, indiferent de forma pe care o ia gândirea lor creativă.

Este binevenită și modalitatea prin care arta ajută copiii să se conecteze. Arta este un egalizator, ajutând la crearea unui teren comun pentru copiii care nu se cunosc și care ar putea sau nu să fie interesați de aceleași lucruri. Orice formă de artă poate ajuta persoanele de toate vârstele, rasele, abilitățile și chiar limbile să se angajeze într-o activitate comună. Calea către o viață artistică implică o minte deschisă, câteva instrumente simple, un pic de pregătire și o abordare exploratorie. Este un drum pe care oricine îl poate parcurge într-un ritm propriu.

Pictura este artă

Atunci când copiii încep să-și exploreze talentele și preferințele, adesea pictura este un domeniu la care mulți ar putea să exceleze. Și chiar dacă pictura nu poate fi activitatea favorită a fiecărui copil, prezintă o multitudine de avantaje atât pentru copii, cât și pentru părinți. Există multe tipuri diferite de pictură pentru copii, însă pictura acrilică este cel mai comun punct de unde se poate începe această aventură. Acrilicele sunt cele mai utile pentru a învăța genurile de pictură pentru copii, iar ei pot obține un rezultat destul de rapid. Pentru a crea o pictură pentru copii de mari dimensiuni, el trebuie să poată crea un desen de bază, motiv pentru care cursurile de pictură pentru copii includ un pic din ambele.

Iar dacă vă întrebați la ce vârstă ați putea înscrie la cursuri de pictură pentru copii, știm cu toții că pictura începe mai întâi în rândul preșcolarilor. Cu toate acestea, dacă doriți ca micuțul dumneavoastră să învețe tehnici specifice, atunci vârsta de 10 ani este cea mai potrivită. La această vârstă, copiii au o înțelegere de bază a dimensiunii și a perspectivei și pot gândi logic și creativ în același timp.

Care sunt beneficiile pictură pentru copii?

Pictura le permite copiilor să-și exprime creativitatea și să se distreze. Dezvoltarea unei astfel de abilități oferă stimulentul de care copiii au nevoie pentru a avea succes în toate aspectele vieții. În primul rând, pictura sprijină creativitatea. Copiii care pictează învață să gândească cu o minte deschisă, să privească situațiile dintr-o perspectivă creativă, să se exprime mai profund prin artă și prin propriile lor cuvinte.

De asemenea, ei sunt capabili să aplice lecțiile învățate prin pictură pentru copii la noi situații și își dezvoltă abilități critice de gândire, luând în același timp decizii pe cont propriu cu privire la ceea ce funcționează și ce nu. În al doilea rând, pictura poate fi o activitatea distractivă. Desigur, este o formă de artă atât constructivă, dar și plăcută. Iar copiii sunt foarte bucuroși când cineva vede și le apreciază lucrarea lor de artă.

Stima de sine este un alt aspect favorizat de pictură. Învățând să picteze, copiii dobândesc de fapt o abilitate de care pot fi mândri. Pictura le oferă copiiilor o bază solidă de a privi viața cu încrederea că sunt capabili să realizeze ceva. Reacțiile și răspunsurile pe care copiii le primesc de la cei apropiați le va spori și mai mult încrederea în sine. Deoarece nu există un mod corect de a crea o operă artistică, copiii care pictează se mândresc cu unicitatea lor și cu propriul lor stil artistic.

De asemenea, copiii trebuie să lucreze cu alți copii și cu adulți în timp ce învață să picteze. Această interacțiune va spori încrederea lor și le va oferi și aptitudini sociale care le vor fi de ajutor în alte aspecte ale vieții. Nici eliminarea stresului nu este un aspect lipsit de importanță. Dimpotrivă, pictura reprezintă un soi de sanctuar pentru copii. Când sunt stresați, ei se pot întoarce la această activitatea pentru a se pierde în mișcările pensulei și în culori. Actul de creare oferă copiilor liniștea dorită, iar sentimentul de realizare de la finalizarea unui proiect poate înlocui gândurile urâte și sentimentele negative. Pictura poate fi considerată o terapie care ajută enorm la eliberarea sentimentelor.

Desigur, pictura ajută creierul să se dezvolte. Partea dreaptă a creierului este utilizată pentru reacții emoționale și creative, în timp ce partea stângă a creierului se concentrează pe procese analitice și pe logică. Pictura implică totuși folosirea ambelor părți ale creierului. Prin stimularea creierului, pictura ajută la realizarea legăturii dintre cele două părți, acesta fiind unicul mod prin care putem ajunge la potențialul nostru deplin.

De asemenea, cei care sunt implicați în pictură pentru copii, vor aprecia arta pe tot parcursul vieții. Prin pictură, copiii sunt expuși la o întreagă lume de expresii artistice.

Pictura ajută copiii să  își comunice emoțiile sau sentimentele. Prin folosirea unor culori diferite, ei se pot exprima fără a folosi cuvinte. Poate nu v-ați gândit la asta, însă pictura contribuie la dezvoltarea coordonării, o abilitate importantă în copilărie. Abilitățile de mobilitatea sunt și ele avantajate. În timpul picturii, sunt folosiți mușchii mâinilor, ceea ce permite copiilor să se dezvolte psihic și fizic.

Mai mult, pictura ajută copiii să dobândească abilități privind modul în care să se concentreze asupra detaliilor triviale. Pictura pe o pânză sau pe o foaie de hârtie necesită abilități variate. Pictura poate fi un podium excelent pentru ca cei mici să progreseze și să-și descopere creativitatea. Ei învață despre diferitele amestecuri de culori și cum pot fi combinate pentru un efect plăcut. Pictura poate ajuta copiii să învețe noțiuni referitoare la dimensiuni, forme, modele și desene. Acestea sunt toate aspecte critice ale curriculum-ului lor în anii preșcolari.

Pictura pentru copii este o activitate terapeutică, în special dacă cel mic simte emoții diferite, indiferent că sentimentele sale sunt subtile sau extreme. În plus față de comunicare, pictura poate ajuta copiii să se simtă mai bine în privința lucrurilor pe care le-au tot acumulat în interior.

 

 

 

Cu un Like vezi tot ce publicăm:

Ai ceva de adăugat?...

*