De ce este important să fii un “părinte prezent” în viața copilului?

În primii ani de viață copilul este dependent de membrii care formează familia, în special de părinți. Familia reprezintă cadrul fundamental de formare a copilului, din toate punctele de vedere, părinții având cel mai important rol în creșterea dar și dezvoltarea personalității acestuia. Prezența părinților este extrem de importantă în evoluția psihologică și emoțională a copilului, încă de la o vârstă fragedă, aceștia oferindu-i un prim model de învățare într-o perioadă în care se dobândesc principalele deprinderi ale viitorului adult.

De ce este important să fii un “părinte prezent” în viața copiluluiRolul părinților în viața și dezvoltarea copilului

Părinții joacă un rol extrem de important în dezvoltarea copilului. Factorii genetici, situația financiară și socială și relațiile familiale sunt importante pentru dezvoltarea armonioasă a copilului. Atât mama, cât și tatăl, reprezintă modele pe care, inevitabil, copilul tinde să le copieze pe tot parcursul său în viață. Iubirea maternă este prima formă de iubire și afectivitate pe care copilul o percepe, prin intermediul ei și a relațiilor cu ea reușind să descopere lumea și să capete încredere propria persoană. Mama este prima autoritate cu care are de-a face copilul, care îi „impune” primele regului și îl învață primele obligații. Tatăl, în schimb, contribuie foarte mult la dezvoltarea sentimentelor de protecție și siguranță ale copilului, fiind prima persoană care „intervine” în relația dintre el și mama sa. Rolul ambilor părinți este decisiv în viața copilului, fiind cel mai important factor care contribuie la dezvoltarea sa ca persoană.

Ce înseamnă să fii un “părinte prezent”?

Rapiditatea cu care se desfășoară lucrurile, goana dintr-o parte în cealaltă, au făcut ca părinții să aibă tot mai puțin timp pe care să îl petreacă alături de copiii lor. Cu toate acestea, trebuie găsite alternative și soluții pentru a petrece cât mai mult timp, pentru a fi cât mai prezent în viața copilului tău.  A fi prezent nu înseamnă doar să fii fizic acolo. Ci să  îi acorzi atentie, să îi arăți în fiecare clipă cât de mult îl iubești și cât de important este pentru tine. Încearcă să găsești, zilnic, o perioadă de timp în care să stai doar cu el, să desfășurați activități împreună, să te implici în tot ce este important pentru el, să faci parte din viața lui. 

Cum să te implici activ în viața copilului tău?

Pentru copilul tău este foarte important să simtă că ești alături de el, îl asculți, îi împărtășești gânduri și sentimente și petreci timp alături de el. Citește-i în fiecare seară povești, cântă-i, inventați diferite jocuri care să vă apropie și să te ajute să îl cunoști și să îl apropii de tine. Discutați împreună despre ce v-a plăcut sau nu din cele citite, văzute, auzite – astfel veți putea înțelege ce îl deranjează, sperie sau îi place. Aceste activități vă vor ajuta să vă apropiați, să evoluați și să vă dezvoltați împreună. Când copilul crește puțin mai mare, îl poți înscrie la prima grădiniță online din România care ajută părinții să se ocupe de educația copiilor lor chiar din confortul propriei case, propunând metode de învățare moderne și eficiente.

Pentru o dezvoltare armonioasă și completă, copiii au nevoie ca părintii lor să fie prezenți, atât fizic, prin timp alocat familiei, dar mai ales emoțional, prin atenția și dragostea oferite. În ziua de astăzi, într-o lume în care ambii părinti sunt nevoiți sa lucreze pentru întreținerea  și oferirea unui confort familiei, viața copilului are de suferit. Este foarte important ca părinții să găsească soluții și metode prin care să păstreze legătura din ei și copii vie, prin care să se apropie și să contribuie la dezvoltarea viitorului adult. Aceștia pot opta pentru diverse activități pe care să le desfășoare împreună cu copiii lor sau, de ce nu, să apeleze la ajutor pentru o mai bună dezvoltare a copiilor. Prima grădiniță online din România își propune să completeze educația pe care părinții încearcă să le-o ofere copiilor lor încă din primii ani de viață și chiar să fie un sprijin solid pentru copiii aflați într-o continuă dezvoltare.

Cu un Like vezi tot ce publicăm:

Ai ceva de adăugat?...

*