Grădinița cu predare într-o limbă străină – cum îl pregătești pe cel mic?

Grădinițele cu predare într-o limbă străină par să urce în topul preferințelor părinților, detronând grădinițele obișnuite. Acest lucru se datorează în principiu dorinței părinților de a le oferi celor mici șansa de a crește într-un mediu educațional cât mai bun, care le oferă multe perspective de viitor. Interesul părinților pentru aceste grădinițe este la fel de mare ca îngrijorarea lor dinaintea momentului începerii grădiniței, cele mai frecvente întrebări pe care aceștia și le pun fiind: Va face față copilul într-o grădiniță cu predare într-o limbă străină? Cum să îl pregătesc pentru acest pas? Ar trebui să îl învăț dinainte câteva cuvinte sau fraze comune în limba respectivă? Sfatul nostru este să lași grijile la o parte pentru că cel mic va face față cu brio unui program educațional într-o limbă străină.

Pregătirea pentru grădiniță este la fel, indiferent de limba în care se predă

Indiferent dacă îți înscrii copilul într-o grădiniță cu predare în limba franceză din Pipera sau la o grădiniță obișnuită din cartierul în care locuiești, pregătirea se va face în același mod. Procesul de acomodare trebuie să înceapă cu mult înainte de prima zi de grădiniță, iar în acest sens, un lucru pe care l-ai putea face este să duci copilul în vizită la grădiniță pentru a vedea la ce să se aștepte, pentru a interacționa cu educatoarea și a se obișnui cât de cât cu mediul. Dacă ai înscris copilul la o grădiniță într-o limbă străină, vă puteți distra pe drumul spre grădiniță învățând un salut cu care să surprindeți educatoarea.

Chiar dacă copilul are doar 2-3 ani, el este la vârsta la care poate înțelege multe, deci nu ezita să îi povestești despre noul său program, despre activitățile pe care le va desfășura alături de alți copii, despre limba străină pe care o va învăța și despre toată distracția de care va avea parte alături de prietenii săi. Spune-i cât timp își va petrece la grădiniță, când îl vei duce și când îl vei lua de la grădiniță. Chiar dacă copiii nu stăpânesc foarte bine noțiunea timpului, le va fi mult mai ușor să stea la grădiniță știind că în momentul în care linia ceasului va ajunge la cifra 4, părintele va veni să îl ia acasă. Nu te aștepta ca cel mic să te aștepte entuziasmat la ușa grădiniței, așteptând să îl duci acasă. Nu de puține ori părinții trebuie să se roage de cei mici să lase joaca și să meargă împreună acasă, mai ales dacă integrarea în colectivitate a decurs foarte bine și copilul iubește să își petreacă timpul la grădiniță.

Primii pași într-o grădiniță cu predare într-o limbă străină

În București există multe grădinițe cu diverse programe în limbi străine, deci ai de unde alege. Grădinița cu predare în limba franceză din Pipera, grădinița cu predare în limba germană din sectorul 1 sau 5, toate au ca principal scop în primele zile de grădiniță acomodarea copilului într-un mod cât mai ușor. Nicio grădiniță cu predare într-o limbă străină nu va începe să comunice cu cei mici în limba respectivă din prima zi. Totul se va face treptat, prin intermediul jocurilor și al activităților pregătite. Cei mici nici nu își vor da seama pe parcurs că au învățat să vorbească o limbă străină, focusul lor fiind de cele mai multe ori pe partea distractivă a activităților. La finalul anilor de grădiniță, vei avea un copil fluent într-o limbă străină, ce s-a bucurat de copilărie, s-a distrat la grădiniță și în același timp și-a pus bazele culturii sale generale.

Cu un Like vezi tot ce publicăm:

Ai ceva de adăugat?...

*