Înțărcarea bebelușului – cum poate fi o perioadă cât mai ușoară?

Înțărcarea bebelușului este un proces care începe odată cu introducerea alimentelor solide sau odată cu introducerea formulei de lapte pe lângă laptele matern, cel mai adesea în jurul vârstei de 6 luni. Pe măsură ce introduceți alimente solide sau când începeți să completați consumul de lapte matern cu formulă de lapte, înțărcarea se va întâmpla în mod natural.

Care este vârsta potrivită pentru înțărcare?

O varietate de factori pot influența decizia de a înțărca bebelușul. Unele mămici doresc să revină la muncă, unele sunt nevoite să își administreze un medicament care este nesigur pentru copil, altele mămici au rămas din nou însărcinate, altele consideră că bebelușul s-a dezvoltat suficient de mult și, desigur, nu trebuie să omitem presiunile sociale sau familiale.

Indiferent de motivul pentru care o mămică dorește să ia decizia de a-și înțărca bebelușul, înțărcarea este o decizie personală pentru mamă și pentru al ei bebeluș și, în mod ideal, o astfel de decizie ar trebui luată fără presiunea sau influența celor din jur.

Când vine vorba de a vă înțărca copilul, cel mai indicat este să vă acordați timp pentru a vă da seama ce este mai bine pentru bebeluș și pentru propria stare de sănătate. Ideal ar fi ca înțărcarea să se desfășoare treptat, astfel încât corpul mamei să înceapă să producă cantități tot mai mici de lapte. Pe măsură ce reduceți numărul ședințelor de alăptare, trebuie să vă asigurați că bebelușul beneficiază de mese și gustări obișnuite, iar dacă nu a împlinit încâ vârsta de 1 an, laptele matern trebuie înlocuit cu formulă, deoarece laptele de vacă nu este adecvat pentru sugarii sub 12 luni.

Cine conduce înțărcarea – mama sau bebelușul?

Dacă mămica este cea care conduce procesul de înțărcare, poate alege fie să elimine o ședință de alăptare o dată la 3 zile, fie poate scurta durata fiecărei alăptări cu câteva minute la câteva zile, până când bebelușul nu va mai simți nevoia să fie alăptat. În schimb, dacă bebelușul este cel care conduce înțărcarea, el va indica faptul că este pregătit să fie alăptat mai rar și mai puțin, de obicei pe parcursul a câteva luni.

În esență, înțărcarea este o perioadă de tranziție atât pentru bebeluș, cât și pentru mămică. Dacă mama inițiează înțărcarea, se poate aștepta ca bebelușul să opună rezistență, să fie agitat, irascibil și morocănos. Partenerul de viață poate contribui la calmarea bebelușului, îi poate spori confortul sau îi poate distrage atenția pe parcursul zilei.

Ceea ce trebuie să știe părinții este că bebelușul are nevoie de ceva timp pentru a se adapta complet. Și mămicile au nevoie de un timp al lor pentru a procesa schimbarea. Multe mămici se simt triste sau au un sentiment de pierdere sau simt o combinație confuză de nostalgie și ușurare. Schimbările hormonale care au loc în organismul mamei în timpul procesului de înțărcare activează, de asemenea, răspunsul emoțional al mamei. Pot apărea și răspunsuri fizice din partea mamei, printre care dureri la nivelul sânilor – dureri care pot fi ameliorate prin pomparea manuală a laptelui -, dar și micșorarea sânilor, în timp ce corpul revine la rata sa metabolică obișnuită.

Concluzionând, pentru ca înțărcarea bebelușului să fie o perioadă cât mai ușoară, luați în considerare toți factorii referitori la propria sănătate, la sănătatea bebelușului și la stilul de viață și decideți când este timpul potrivit pentru acest pas, după care abordați această etapă cu calm, cu răbdare și cu cât mai multă flexibilitate. Este de dorit ca înțărcarea să fie un proces treptat, nicidecum traumatic pentru bebeluș sau pentru corpul mamei. Evitați să inițiați înțărcarea în timpul unor mari schimbări de viață, cum ar fi mutarea într-o altă casă sau mersul la creșă.

Cu un Like vezi tot ce publicăm:

Ai ceva de adăugat?...

*